Airconditioning is klimaatbeheersing 

Airconditioning is het verbeteren van het binnenklimaat. Door te koelen, verwarmen of juist te ontvochtigen kunnen we het ideale binnenklimaat creëren. 

binnendeel daikin

Airconditioning systemen

Er zijn zeer veel verschillende systemen voor airconditioning verkrijgbaar; 

  • Split airconditioning systemen. 
  • Multi-split airconditioning systemen. 
  • Monoblock airconditioning systemen. 

Split airconditioning systeem

De meeste airconditioning systemen worden als split airco verkocht. Dit zijn de airco systemen die u vaak tegenkomt in kantoren en winkels maar ook in woningen. Bij een split airco of airconditioning systeem zijn het binnen- en het buitendeel van elkaar gescheiden. Het buitendeel (de buitenunit) wordt dan buiten op het dak of op beugels aan de muur geplaatst. Het binnendeel (de binnenuit) wordt in het gebouw aan de muur of in het plafond gemonteerd. 

Voordeel van een split airconditioning systeem

  • lage geluidsproductie in het pand doordat de condensor buiten staat. 
  • Zeer laag energieverbruik doordat de condensor buiten de warmte kwijt kan. 
  • Zeer compacte binnendelen die er vaak mooi uit zien. 

Multi-Split airconditioning systeem

Het koelen óf verwarmen van 2 tot 5 ruimtes. 

Een Multi Split Airconditioning is één buitendeel en 2 tot 5 binnendelen. Daarmee koelt of verwarmt u meerdere ruimtes. 

Toepassingen Multi Split airconditioning systeem

Een Multi Split airconditioning wordt vaak toegepast in slaapkamers en in winkels, kantoren of een medische toepassing zoals een tandartspraktijk die uit minimaal 2 tot 5 ruimtes bestaat. Doordat een Multi Split airconditioning kan koelen en verwarmen, kan het worden gebruikt als vervanger van de Cv-verwarming op gas. 

Mono block airconditioning systeem

Deze systemen kenmerken zich doordat de verdamper (bij een split airconditioning systeem het binnendeel) en de condensor (bij een split airconditioning systeem het buitendeel) één geheel vormen. 

Voordeel van een monoblock airconditioning systeem 

  • Vaak lagere aanschafprijs 
  • Geen f-gassen gecertificeerde monteur nodig 
  • Zeer eenvoudige montage 
  • Vaak Plug & Play uitvoering 

binnendeel daikin

Binnendelen airconditioning systeem

Hoe een binnendeel werkt is altijd hetzelfde, maar de toepassingen en vormen kunnen verschillen. Verreweg het bekendst is het wandmodel die bovenaan de wand hangt. Andere vormen zijn een vloermodel die op een radiator lijkt of het plafondmodel, die net onder het plafond hangt. Heeft u een systeemplafond? Dan kunt u het binnendeel inbouwen als een cassettemodel. Wanneer het binnendeel helemaal is wegwerkt, noemen we dat een kanaalunit. De ruimte wordt dan via rooster voorzien van warme of koude lucht. 

Werking airconditioning systeem

In een ruimte zuigt het binnendeel de lucht aan, koelt of verwarmt deze en blaast het weer uit. Als er gekoeld wordt, dan wordt de warmte uit de binnenlucht gehaald en via leidingen en het koudemiddel getransporteerd naar het buitendeel die de overtollige warmte buiten afgeeft. Het principe werkt bij verwarmen precies andersom. Uit de buitenlucht wordt er tot 75% van de benodigde warmte onttrokken. Daardoor is slechts voor 25% van de opgewekte warmte elektriciteit nodig en is het dus een duurzame en energiezuinige bron van warmte is. Een moderne Multi/Split Airco is een warmtepomp